Timpul în spatiul terapeutic

dyana_0.jpgTimpul în spaţiul terapeutic
by psihoterapeut principal Diana Ciubotaru

Workshop creditat CPR

A venit timpul să vă deconspir câteva idei despre evenimentul ”Weekendul practicienilor in terapia de familie”.

Ce vom face la workshopul Linii temporale în spaţiul terapeutic?

Acest atelier este continuarea workshopului susţinut de mine în data de 13 februarie 2016 -  TIME TRAVEL – Distorsiuni temporale în spaţiul psihologic VIS sau REALITATE? 

Slide-urile evenimentului le puteți găsi aici.

Așa cum vă amintiți, întrebarea de la care am pornit atunci a fost ”Ce este timpul?” și Cât de real este el? Ce implicații are definirea lui într-un anumit fel? Mai ales ce implicații terapeutice aș spune eu acum. Ne-am răspuns discutând, dezbătând și privind câteva secvențe din filme interesante: Contact, Lucy, What the bleep do we know și am extras câteva concluzii după un exercițiu de exemplificare, prin care toți ați văzut live impactul intersecțiilor liniilor temporale.

Am concluzionat atunci că:

  • Atunci când controlezi timpul în mintea ta, efectele timpului în afara ta se modifică;
  • Mintea rearanjează trecutul pentru a se alinia noului viitor;
  • Mintea se comportă ca și cum acest trecut a fost mereu adevărat și devine congruentă cu el, găsind dovezi pentru a-l susține

Acele concluzii sunt platforma noastră de pornire. Spațiul terapeutic e ca un ”pântec” în care timpul curge altfel, în care se accesează noi dimensiuni, în care se nasc universuri noi, paralele cu viața reală a clientului. Munca noastră este să facem ”pântecul” să nască o nouă realitate și ”născătorul” să-și asume maternitatea sau paternitatea noii realități.

Rămâneți conectați, urmează noi detalii în timpul săptămânii.

Vă aștept la workshop să naștem realitatea nouă pe 28-29 mai 2016 la Weekendul Practicianului la Iasi. Un eveniment care va ramâne în istoria ta personală.

Psiholog principal Diana Ciubotaru