Observatorul si ritmul vietii

poza_articol_ralu_0.jpgObservatorul și ritmul vieții
by psih. Raluca Ferchiu

Agitație, sarcini, planificări, familie, îngrijorări, bucurii, tristeți, sacrificii, vise... toate se derulează cu o viteză amețitoare, încât cu greu le poți conștientiza pe fiecare în parte. Toate se derulează într-un ritm al vieții, ca o melodie pe care fiecare dansează purtat de ritm. Uneori lent, alteori extrem de rapid, uneori agitat, ca într-un haos, alteori ca un val liniștit al mării.

Dar ești conștient de acest ritm al vieții tale? Poți delimita cu precizie zilele, orele, trăirile, emoțiile, reacțiile, astfel încât să știi în fiecare moment din ce e compusă viața ta? Cum ar fi dacă ai privi toate acestea de sus, ca un observator care vede un film? Cum ar fi acest film în slow motion? Ce ai gândi despre regizorul care a făcut filmul, care a așezat scenele una după alta, care a pus personajele să joace și să acționeze după un scenariu?

De fapt, noi suntem scenariștii și regizorii, iar poziția de observator nonjudicativ este cea care ne ajută să vedem modul în care se derulează viața noastră, ca pe o poveste, să observăm ritmul în care se desfășoară; iar acest ritm al vieții este repetitiv, în cicluri care se succed, plecând de la un ritm lent, trecând prin faze de haos, apoi de creație și finalizându-se cu sentimentul de împlinire, liniște și celebrare. Vizualizând acest proces, îți poți da seama de ritmul vieții tale? Dacă ai vrea să faci un film după propria ta viață, cum ar fi el? Ar fi un film de dragoste, un thriller, o comedie...? Sau câte un episod din toate acestea?

Dacă îți pui aceste întrebări, înseamnă că ai ajuns să te întrebi cine ești de fapt și ce îți dorești, de fapt. Și vrei să afli răspunsul pentru a face alegeri referitoare la modul în care va decurge viața ta de acum înainte. Pentru că poți alege în mod conștient, împletind dimensiunile vieții tale, armonizând mintea și inima într-un mod în care să simți fiecare moment din viața ta ca pe ceva ce trăiești în prezent. Pentru că, în momentul în care devenim conștienți de parcursul vieții noastre și de alegerile pe care le facem, putem trăi cu adevărat, nu doar să supraviețuim unei înșiruiri de întâmplări, emoții, acțiuni, gânduri, asupra cărora nu avem control. Doar atunci ne putem pune întrebări legate de sensul vieții noastre, de cine suntem și cine am putea deveni, dacă am da frâu liber potențialului pe care cu toții îl avem în noi, ca un diamant care așteaptă să fie șlefuit.

Dacă îți dorești să devii conștient de diamantul din tine și de povestea pe care o poți povesti despre viața ta, te invit să trăim această experiență împreună, în cadrul evenimentului ”Conștiința”, pentru că și noi, ca și tine, suntem pasionați de misterele conștiinței și a minții umane.

Cu drag,
Psihoterapeut de familie și cuplu Raluca Ferchiu
Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/week-end-ul-practicianului