Jurnalul unui terapeut...calator: Despre realitate si alte constientizari

fb_img_1507197624948_0.jpgJurnalul unui terapeut...călător: Despre realitate și alte conștientizări
by psih. Raluca Ferchiu

Călătoriile sunt mereu un prilej de ieșire din cotidian, din zona de confort, dar mai ales, o ocazie de a experimenta o altfel de realitate. Fiind plecat din mediul în care ești obișnuit, conștientizezi cât din ceea ce percepi, simți, gândești îți aparține doar ție și cât depinde de realitatea obiectivă, de ceea ce te înconjoară. Fiind plecată într-o mobilitate Erasmus mai bine de o săptămână, am realizat că am trăit în două realități în același timp: realitatea mea, în care lucrurile se derulează după un anumit tipar, cu un anumit ritm, cu gândurile, obiceiurile și emoțiile familiare, și realitatea în care am ajuns (realitatea pe care o percep și la care răspund ceilalți) – care părea, cel puțin în primele zile, cu totul neobișnuită, cu un timp care se scurgea într-un cu totul alt fel, cu o energie care încerca parcă să spargă tiparele rigide ale realității mele.

Trăind această dualitate și punându-mă în poziția de observator, am conștientizat că indiferent de locul în care ne aflăm, ducem cu noi propria realitate până în punctul în care transformăm mediul înconjurător astfel încât să fie în consonanță cu ceea ce gândim și simțim. Și da, m-am oprit o clipă observându-mă cum încercam să aduc în realitatea celorlalți, frânturi din realitatea mea. Doar că, fiind într-o mobilitate Erasmus, am experimentat ce înseamnă ca realitățile diferite a celor 30 de oameni aflați într-o singură încăpere să încerce să se influențeze reciproc pentru a găsi un punct comun, pentru a încerca să le spună celorlalți ”realitatea mea e mai bună și mai frumoasă”. Și după câteva zile în care gândurile mele se învârteau în jurul ideii că ”în realitatea mea nu s-ar putea întâmpla așa ceva...”, că totul ar trebui să decurgă într-un anumit ritm (care de fapt, era ritmul meu, nu al celor din jur), am conștientizat că este doar o boscorodeală a minții mele căreia nu-i convenea că am scos-o din zona de confort și că o pun să experimenteze lucruri noi, credințe diferite, gânduri pe care nu le-a mai gândit.

În realitate, am avut nevoie de această experiență de ieșire din zona de confort pentru a învăța ce înseamnă răbdarea cu mine și cu ceilalți, ce înseamnă să ai încredere că lucrurile vor decurge de la sine, că modul meu de viață este o alegere personală și că mă pot răzgândi în orice moment pentru a experimenta o realitate diferită. Așa că, cel mai important mesaj pe care l-am primit de la această călătorie a fost acela că realitatea e ceva ce aleg să construiesc, că e în puterea mea să schimb ceea ce nu-mi place și că da, pot avea răbdare cu mine și îmi pot da timp pentru a învăța ceea ce am de învățat.

Cu drag,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute