Jurnalul unui terapeut: Psihoterapia ca arta de a fi

Jurnalul unui terapeut: Psihoterapia ca arta de a fi

by Psihoterapeut Raluca Ferchiu

 

43f6902e-7285-4e6f-935f-10f9eca81940.pngDin fericire, psihoterapia a început să fie un subiect din ce în ce mai comun; încă mai există mentalitatea conform căreia ”e ceva în neregulă” dacă mergi la psiholog, dar din ce în ce mai puțin, pentru că cei care și-au ”făcut curaj” au transmis mai departe cum anume psihoterapia i-a ajutat și cum schimbarea a devenit vizibilă în viața lor. Acum însă, apare din ce în ce mai des întrebarea ”Ce fel de psihoterapie?” sau ”Care este psihoterapeutul cel mai bun la care pot merge?” Ei bine, pentru cei care caută perfecțiunea în psihoterapie, am o veste proastă: nu există psihoterapeutul perfect/ cel mai bun și nici psihoterapia perfectă, ci doar psihoterapia sau psihoterapeutul potrivit pentru fiecare, în momentul respectiv din viața lui. Bineînțeles, că există diferențe între profesioniști, ca în toate profesiile de altfel, doar că în psihoterapie este vorba mai mult despre conexiune și ”potrivire” dintre ceea ce ai nevoie și ceea ce are de oferit psihoterapeutul. De aceea, simt nevoia să împărtășesc puțin din propria viziune și ce înseamnă psihoterapia pentru mine și, implicit, rolul de psihoterapeut. 

Dintotdeauna mi-a plăcut arta și m-a fascinat modul în care, în creație, descoperi ce e mai frumos din tine, din cei din jurul tău, din viață și din lume; și deseori privesc psihoterapia ca pe o artă. Știu că sună cumva pompos, dar când spun că psihoterapia poate fi dusă la nivel de artă, mă refer la modul unic în care psihoterapeutul și clientul își pun la comun potențialul și ce au mai bun în ei pentru un rezultat nemaipomenit, la care nici măcar nu s-au gândit de la început. 

Să duci psihoterapia la un nivel de artă nu înseamnă să ai întotdeauna cuvintele la tine,  nu înseamnă să fii perfect, nu înseamnă „să rezolvi” toate cazurile, ci înseamnă să știi (un „a știi” din interior) când să vorbești și când să taci; înseamnă să fii conștient de imperfecțiunile tale și de a celor din jur și să le poți vedea ca pe modalități unice de a fi ale fiecăruia, înseamnă să știi că ”a rezolva” înseamnă a însoți pe cineva în cele mai negre gânduri și emoții, dar și în cele mai faine momente de acceptare de sine, bucurie și fericire.

Pentru mine, psihoterapia este artă pentru că este un act de creație, mai bine zis de co-creație între mine și omul sau oamenii din fața mea. E ca atunci când simți să pictezi, ai o idee despre ce îți dorești să creezi, dar procesul și ce aduce el pe parcurs contează mai mult decât rezultatul final. Și fix ca într-un tablou s-ar putea ca semnificația să fie înțeleasă sau nu de ceilalți, dar asta nici nu mai contează… ceea ce contează este însemnătatea pentru cel care a parcurs acest proces de co-creație și pentru tine, ca terapeut.

Pare destul de vag sau poate poetic, dar în ultimele două săptămâni am tot vorbit despre ceea ce fac și am fost pusă în contextul de a explica de mai multe ori care e perspectiva mea unor oameni care nu sunt familiarizați cu acest domeniu. Acum mi-e clar ceea ce mult timp nu mi-a fost: Ce este psihoterapia? 

Acum, ca psihoterapeut, aș defini psihoterapia ca pe o „trambulină” pe care o creează psihoterapeutul și clientul său în evoluție. Cât de sus poți sări pe acea trambulină?

  • Depinde de cât de sus vrei să sari

  • Depinde de motivul pentru care vrei să sari

  • Depinde de cât de mult te antrenezi pentru a obține ceea ce îți dorești și ai nevoie

Deci da, psihoterapia este arta de a ”picta” noi viitoruri împreună cu clienții tăi,  alteori este arta de a construi o „trambulină” solidă spre o ”stare de mai bine” și nu în ultimul rând este arta de a combina toate acestea și pentru tine într-un mod unic de a fi…psihoterapeut, om, tovarăș de călătorie, explorator.

Deci cum este psihoterapia o artă? Prin unicitatea pe care o descoperi în timp ce o creezi pentru tine și pentru ceilalți.

În octombrie, la Școala Sistemică de Formare, începem un nou proces de creație, așa că dacă vrei să faci artă prin psihoterapie, te așteptăm în comunitatea Gamma.

Pentru mai multe detalii despre Școala Sistemică de Formare, poți intra pe următorul link AICI.

 

Cu drag, 

Raluca Ferchiu
Psihoterapeut specialist de familie și cuplu
Scoala Sistemica de Formare by Gamma Institute