Jurnalul unui terapeut: Placerea reusitei sau bucuria experientei?

joy3_0.jpgPlăcerea reușitei sau bucuria experienței?
by psih. Adrian Stogrea & psih. Lavinia Gîtlan

Tu ce iti dorești în acest moment? Cred că este una din cele mai grele întrebări, indiferent dacă este pusă în cabinetul de terapie sau în viața personală. Majoritatea oamenilor știe destul de clar ce Nu vrea, în schimb intră într-o vădită stare defensivă în fața opțiunii de a declara ceea ce își doresc să se manifeste în propria viața. Și, dacă au claritatea și curajul de a-și clama visele, a doua întrebare dă lovitura decisivă: “De ce?”.

De fapt, care este motivația catalizatoare din spatele viselor și acțiunilor noastre? Este bucuria experienței, curiozitatea, dorința de a crea și a de experimenta sau impulsul arhaic de a căuta satisfacția personală și, mai ales, de a evita eșecul, suferința ori respingerea?

Nu fac aceste remarci din poziția specialistului care prepară un studiu retrospectiv asupra clientelei, ci din perspectiva propriului proces interior. Întâlnirile din cabinet  reprezintă momente de reală satisfacție, iar proiecția ideală a viitorului personal implică reușita profesională ca o tușă importantă în acest tablou. Inevitabil, m-am oglindit în cei care sufereau sub tirul întrebărilor mele și m-am întrebat: „ De ce îmi doresc asta?”. Ce înseamnă reușita într-un domeniu atât de provocator ca cel al psihoterapiei: succes, imagine, validare personală, un soi de certificare a propriei evoluții?

În spatele oricărei decizii stă un motiv, extrem de important pentru sinele tău. Acest motiv este deseori estompat de dorințe superficiale, iar efectul împlinirii lor este unul atât de trecător, încât imediat mintea caută alte noi dorințe de satisfăcut. Ca terapeut, întrebările oneste, atât față de mine cât și față de client, sunt printre cele mai grele. Răscolesc până și cele mai vechi și adânci răni , sunt greu de înțeles și dificil de răspuns. În momentul în care adevărul a ieșit la suprafață, nu mai este loc să te ascunzi.

Imi amintesc cu drag momentele în care am înghițit posibile întrebări incomode din frica de a nu “supăra” clientul, iar dorința de a fi plăcut de toți cei care intră în cabinet pare a se fi estompat (eiii, poate măcar unii dintre ei...-)). Curiozitatea, empatia, nonjudicativitatea, recunoștința față de cel din fața mea și bucuria de a descoperi omul din spatele dorințelor iluzorii sunt factorii catalizatori din spatele visului de a fi psihoterapeut.  La finalul fiecărui drum parcurs, fiecare rămâne cu un bagaj de emoții, descoperiri, decizii și, cel mai frumos, o altă viziune despre viață. Aici, în această nouă dimensiune, se află bucuria de a fi experimentat o altă parte din tine, proiectată atât de fidel în realitatea ta, bucuria de a fi descoperit că universul din interiorul tău este un ocean infinit de posibilități de a fi și de a acționa. Sinceritatea față de tine îți va oferi mereu libertatea de a te bucura de drumul pe care ai ales să îl parcurgi.

Respect, prețuiesc și onorez fiecare ființă dragă cu care mă întâlnesc pe drumurile vindecării și îmi doresc să trăiesc fiecare experiență cu bucurie, în prezență, cu visele și limitele mele.

Cu bucurie,

Psihoterapeuți de famile și cuplu Adrian Stogrea și Lavinia Gîtlan 

Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...