Jurnalul unui terapeut: Despre simplitate, “pur și simplu“!

posters-cheerful-kids-chasing-the-soap-bubbles_0.jpgJurnalul unui terapeut: Despre simplitate, “pur și simplu“!
by Cerasela Vătămănescu

Dacă ar fi să iei în calcul definiția simplității din dicționar, ai înțelege că simplitatea este o însușire de a fi simplu, fără complicații, fără multe formalități și artificii.  Ai deriva apoi spre simplicitate încercând să înțelegi ce le deosebește sau ce le aseamănă...Sunt ele două însușiri sau virtuți diferite?

Am înțeles definiția simplității mult mai târziu, într-o seară calmă și liniștită de vară cu mireasmă de tei inflorit, privind  la jocul atât de simplu a unor copii. O simplă și unică înțelegere! O cunoaștere unică a sensului “a fi”care îți oferă pacea interioară și libertatea.  Poate că ar trebui să învăț cum “să fiu”?

 Această cunoaștere cu care îți poți reconstrui întreaga minte!

 Această conștiință  pură pe care o descoperi doar în spațiul dintre gânduri, acolo, în acel simplu. Acel prim pas spre adevărata ta natură, unde poți afla cine ești în esența ta, în spatele sau dincolo de toate rolurile pe care le joci în această  viață,  dincolo de speranțe și griji,  de planurile pe care le faci, dincolo de vinovății și frici – toate acestea pe care într-un mod paradoxal le numim „identitatea ”noastră de viață.

Am înțeles tot atunci că a trăi simplu este o artă.  Trăim timpuri în care totul se derulează cu o viteză amețitoare. Un secol al vitezei, cum de fapt i se și spune. Un timp al unui secol cu împopoțonări inutile, când de multe ori încerci să pari mai mult decât cine ești, adesea în antagonie cu adevărata ta natură. Atunci când ești simplu nu încerci să pari nicicum pentru că simplitatea vine dintr-un ungher al creierului, dezvoltat doar la oamenii stapâni pe sine.

Dar oare așa să fie...mă întreabă mintea mea?!

Și unde ai pune timiditatea aici?

Oare o fi un mod de manifestare a simplității, căci tocmai era vorba de siguranța de sine!?...

Nu am reușit încă să răspund la această întrebare. Știu doar că simplitatea, soră cu modestia, nu presupune absența calităților, nu te face mai prejos decât ceilalți, pentru că tu știi și ai convingerea că nu ai preț, pentru că tu valorezi tot atât de mult, ceea ce te eliberează de nevoia de a fi strident. Pentru că tu ai puterea să  privești cu onestitate la propria persoană și să nu greșești valoarea lucrurilor. Știu că mereu mă întrebam care este calea și modul de viață ideal și mi-am dat seama, prin eliminări succesive,  că mă aflam în căutarea simplității.

Am uitat să mai trăim simplu.  Oamenii consumă, dobândesc, adună, acumulează, colecționează. Au “prieteni și relații” , dețin titluri, trofee, diplome medalii...Se prăbușesc sub povara posesiunilor și uită sau poate practic nu-și dau seama că poftele îi transformă în ființe lipsite de viață, în prizonierii dorințelor lor din ce în ce mai numeroase.

Aruncă-ți nimicurile și spune-le celor din jurul tău că vrei să te debarasezi  de posesiunile inutile. Dă șifonierele vechi, poate pline cu sumedenii de haine și ia-ți o canapea bună și moale. Simte căldura catifelată a păturii de cașmir, aroma aburindă a ceaiului de plante și bucură-te! Bucură-te pur și simplu!

Doar ceea ce ești este singura ta realitate, singurul tău dat. Ceea ce ai, poți pierde oricând. Iar după ce ai învățat asta, începe adevărata ta viață. Trăită frumos, cu bucurie, în simplitate... asemeni jocului de copil. Doar pentru tine!

Cu drag,

Psihoterapeut in formare Cerasela Vătămănescu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/cum-pot-deveni-psihoterapeut-sau-consilie...