Provocari speciale in abordarea terapeutica a familiei

Provocări speciale în abordarea terapeutică a familiei 
by psihoterapeut în supervizare Adrian Stogrea 

In viața tuturor familiilor apar situații limită care provoacă la maxim mecanismele acestora de adaptare și supraviețuire. Un colaps financiar, un diagnostic medical grav, o tulburare mentală severă și, mai ales, dispariția fizică a cuiva drag ne pun față în față cu trăiri dintre cele mai profunde. Aceste provocări au constituit tema celui de-al doilea panel din cadrul “Weeked-ului practicienilor în terapia de familie”, în timpul căruia ni s-au alăturat și și-au împărtățit experiența reprezentanți ai medicinii și  ai spiritualității.

Am avut plăcerea și onoarea de a-i avea ca invitați pe d-na doctor Simona Hogaș, medic specialist nefrolog, pe d-l conf.dr. Liviu Oprea, Președintele Colegiului Medicilor și pr. Valentin Pâțâligă, preot militar cu multiple misiuni în Afganistan.

Au fost abordate modalitațile de abordare terapeutică a familiilor care au un membru cu un prognostic grav sau într-o situație de mare risc, provocările comunicării cu pacienții și cu rudele acestora în aceste situații dificile, aspecte legate de bioetica profesională și limitările legislative sau morale în cadrul acestor interacțiuni.

Un alt domeniu a fost cel al provocărilor personalului de specialitate în relația cu familia dar și gestionarea propriilor emoții, trăiri sau dificultăți. S-a dezvoltat subiectul relației între medicină, spiritualitate și medicină, deschiderea specialiștilor de a colabora interdisciplinar. Am evaluat imaginea pe care o are psihoterapia în randul celorlalte comunități de practicieni și nevoile reale ale specialiștilor din alte domenii de a fi susținuți în procesul terapeutic.

S-a remarcat existența unei serioase lipse de informare asupra conceptului de psihoterapie și, în același timp, o nevoie de colaborare cu specialiști din acest domeniu și de a susține familia din punct de vedere psihologic. Există chiar idea că psihoterapia poate interfera cu actul medical și se suprapun conceptele de psihoterapeut cu cel de psiholog clinician, terapeut sau chiar cu diferite abordări de vindecare de tip “ New Age”. Adresarea este preponderant către servicii de psihiatrie și se remarcă o tendință de a trata medicamentos chiar și cazurile nonpatologice, cum ar fi un travaliu emoțional în situații de pierderi majore. Nevoia destigmatizării clientului care apelează la psihoterapie este un obiectiv necesar al acestui moment.

Transmiterea informațiilor delicate este una din marile provocări ale personalului medical (cine, cui, în ce moment, cât?) și lipsește o modalitate coerentă și standardizată de informare a pacienților/familiei. A apărut nevoia acestor specialiști de a fi instruiți pentru gestionarea situațiilor cu un mare impact emoțional. Suprasolicitarea personalului medical datorită volumului mare de munca și a timpului redus de interacțiune cu pacientul aduce și mai multă presiune în cazul provocărilor speciale.

Experiențele personale ale participanților au scos în evidență că susținerea familiilor aflate în situații dificile devine eficientă în cazul unui suport integrat din partea rudelor, prietenilor, a comunității și a specialiștilor (din domeniul social, spiritual, medical și al psihologiei).

Am remarcat nevoia de a primi informații despre psihoterapie în general și despre cea sistemică de familie în mod particular. Am primit cu mare bucurie și entuziasm invitația d-lui dr. Liviu Oprea de a ne prezenta în comunitatea medicilor de familie și o vom onora cu prima ocazie. Este un pas concret în direcția unei colaborări în care credem cu tărie și un vector important pentru succesul proiectului comunității de practicieni de familie.

Mulțumim participanților pentru aportul semnificativ și pentru tot ce au dăruit în cadrul acestui eveniment și invitaților noștri pentru timpul, energia, deschiderea și contribuția extrem de valoroasă pentru  definirea unor concluzii și a unor linii de acțiune viitoare.

https://www.scoalasistemica.ro/week-end-ul-practicianului