Jurnalul unui terapeut: Povestiri din Călătoria Eroului

jurnalul_unui_terapeut_1_2022_0.jpgJurnalul unui terapeut: Povestiri din Călătoria Eroului
by Psihoterapeut Raluca Ferchiu

”Călătoria Eroului” este o metaforă des folosită în ultimul timp; chiar am fost surprinsă să o regăsesc în diferite forme sau contexte, sau poate chiar focusul meu din ultimul timp pe acest subiect mi-a adus în fața ochilor această metaforă, din ce în ce mai des. După cum știți (sau dacă nu știți deja, acest articol este un bun prilej de a afla), echipa Gamma revine în forță cu evenimentele anuale în format fizic la Iași - până la finalul anului cu Inspire, Balul Gamma, Dreamer și un training international Erasmus+, subiectul acestora fiind chiar Călătoria Eroului.

Reluând ideea de dinainte de pauza publicitară, am reflectat mult la această Călătorie a Eroului și ce a însemnat (și înseamnă) pentru mine. Luându-mi acest moment de reflecție, am realizat că ultimul articol pe care l-am scris în ”Jurnalul unui terapeut” a fost undeva prin iunie 2019. De atunci, multe articole au fost începute, reflectate și unele dintre ele chiar au ajuns în punctul de a fi publicate, numai că, de fiecare dată când reciteam și finisam câte un articol, contextul din jurul meu se schimba sau viața mea se schimba, în diferite moduri; și parcă articolul proaspăt scris nu-și mai găsea locul în scenariul aflat într-o continuă mișcare (sau chiar fugă uneori…). Și îmi pun întrebarea – De fapt ce a fost/ ce am făcut în tot acest timp? – Am fost în călătorie, este primul răspuns care îmi vine în minte. Ce am observat interesant este modul în care călătoria fiecăruia dintre noi se reflectă în toate domeniile vieții, în moduri diferite, cu o intensitate diferită și tot ceea ce avem de făcut pentru a extrage concluziile sau ”înțelepciunea” câștigată este să facem un stop-cadru (sau un ”printscreen a celor trăite” așa cum foarte frumos spunea cineva săptămâna aceasta) pentru a ne observa pe noi (și viața).

Ce am învățat până acum?

  • Că evenimentele neprevăzute ce apar în viețile noastre, nu apar la întâmplare, ci pentru că în acel moment suntem pregătiți să le primim (chiar dacă pe moment, nu ni se pare);
  • Că e important să luăm cele mai mici decizii din viața de zi cu zi, în mod conștient și cu ”ochii larg deschiși” (și când spun asta, mă refer la ochii minții), pentru că fiecare decizie, oricât de nesemnificativă ar părea, duce la construirea scenariului mai mare al Călătoriei;
  • Că sinceritatea și onestitatea sunt elemente cheie în călătoria de transformare personală, și mă refer la acea onestitate față de propria persoană, în care te întrebi în mod real – ”Cine sunt de fapt?”, ”În ce punct al călătoriei sunt?” și ”Ce vreau să trăiască eroul mai departe?”. Și nu este important doar să pui aceste întrebări, ci și să ai răbdarea necesară de a aștepta răspunsul. Pentru că inclusiv răspunsul ”nu știu acum” se transformă într-un obiectiv de dezvoltare esențial în călătorie – acela de a ști;
  • Că e importantă asumarea călătoriei și curajul de a trece prin adversitățile acesteia. Și nu mă refer la lipsa fricii sau a anxietății pentru necunoscut (care este absolut firească), ci la curajul de a le confrunta și de a le evalua pentru a lua cea mai potrivită decizie în acel moment.

Acestea sunt doar câteva aspecte importante, dar ceea ce m-a surprins în acești 3 ani au fost contextele în care am ajuns la aceste conștientizări – contexte noi, în care am cunoscut oameni noi, i-am re-cunoscut pe cei cunoscuți deja și m-am re-cunoscut pe mine în interacțiune cu noul și neprevăzutul.

Pentru a cunoaște unele dintre instrumentele (”uneltele” Eroului sau ”jucăriile” născute din creație) din aceste contexte despre care vorbeam mai devreme, dar și pentru a te cunoaște ca erou în propria călătorie, ne vedem la Inspire: Călătoria Eroului în Conștiință – un eveniment în care echipa Gamma, invitații speciali și toți cei care explorează necunoscutul se întâlnesc pentru a da sens vieții și pentru a crea noi scenarii.

Cu drag și dor de reconectare,
Raluca Ferchiu
Psihoterapeut specialist sistemic de familie și cuplu
Gamma Institute

Detalii despre INSPIRE 2022: Călătoria Eroului în Conștiință