Jurnalul unui terapeut: Povestea începutului

whatsapp_image_2024-06-06_at_13.22.13_0.jpegJurnalul unui terapeut: Povestea începutului

by Psihoterapeut Raluca Ferchiu

 

28 august 2014... nu, nu am o memorie chiar atât de bună încât să-mi amintesc data exactă (am căutat în email).... Dar îmi amintesc starea: un entuziasm izbitor, combinat cu nerăbdarea de a-mi începe să practic psihoterapia și cu teama unui început despre care nu știam mare lucru (în afară de teorie și propriul proces de dezvoltare personală din formare).

A fost momentul în care mi-am trimis intenția de a intra în stagiul în psihoterapie la GAMMA. Habar nu aveam ce mă aștepta sau cum mă voi transforma.

Aproape 10 ani mai târziu... mi se pare o viață de om. Mă uit la mine, cea de atunci și abia dacă îmi amintesc de mine. Dar mă știu acum... Cu siguranță că ceea ce fac are sens, într-un fel sau altul, pentru cei cu care lucrez și pentru mine.

Ce nu știam atunci și știu acum, ca psihoterapeut:

  • Că viața e cu un ups & downs, indiferent cât de „terapeutizat” ai fi și cât de mult te-ai dezvolta.
  • Nimic nu este imposibil. Da, știu, sună clișeic. Dar dacă vezi  problema, devine în totalitate posibil să găsești și soluția / soluțiile. Nu zic, rapid, plăcut sau ușor... ci doar în totalitate posibil.
  • Că schimbarea nu e negociabilă. Ea se întâmplă oricum, așa că e mai eficient să nu te dai cu fundul de pământ că „Eu nu mă schimb...Să se schimbe alții!”.  În felul acesta, există o mai mare probabilitate ca după un cutremur să ieși mai puțin șifonat.
  • Că sentimentul de mulțumire e priceless. Și că nu ai nevoie de covor roșu și aplauze pentru a-l trăi. Ci doar de de zâmbetul  senin al unui om fericit / liniștit / împăcat.
  • Că psihoterapia nu e doar în spatele ușii cabinetului. E peste tot, în toate felurile – atâta timp cât îți asumi s-o accepți în viața ta, nu doar din rolul de psihoterapeut, ci și din cel de OM.

Ce nu știam atunci și nu știu nici acum:

  • Ce face ființa umană să fie atât de misterioasă, cu o capacitate atât de mare de transformare.

Ce știam atunci și nu mai știu acum:

  • Să nu fiu terapeut...

Trebuie să recunosc că nu a fost întotdeauna ușor dar mereu a fost un sens, poate mai mare decât mi-am putut da seama în acel moment.

După aproape 10 ani, un anunț asemănător se naște. Alți psihoterapeuți ce se vor transforma, alți oameni ce vor căuta după mulți ani data la care au răspuns unei chemări...din Sine.

 

Cu același entuziasm și drag de oameni,

Raluca Ferchiu,  
Psihoterapeut specialist de familie și cuplu
Scoala Sistemica de Formare by Gamma Institute