Jurnalul unui terapeut: Despre relatii - De ce sunt singur si nu pot avea o relatie?! – partea II

jurnal_ceraii_0.jpgJurnalul unui terapeut: Despre relatii - De ce sunt singur si nu pot avea o relație?! – partea II
by psih. Cerasela Vătămănescu

 

Învățăm că o relație este asemeni unui templu, unei construcții, iar de multe ori materialele folosite nu sunt de cea mai bună calitate și fac ca ele să nu poată fi folosite în cele mai bune combinații. Atunci edificiul nostru se surpă sub greutatea  prejudecăților de tot felul. Și, începi să alegi cele mai bune materiale, care să se poată îmbina în cele mai bune alegeri.

În acest amalgam de redefiniri de emoții, de modele, de tipare, de structuri interioare și exterioare e ca și cum am avea casa mereu în renovare. Iar a te întreba: "De ce nu pot să am o relație?" e ca și cum te-ai întreba: "De ce nu pot să stau într-o casă mereu în renovare?"

Răspunsul este simplu. Pentru că această casă nu este pregătită încă să te primească. Ai putea să te muți totuși în ea,  trăind frumos și liniștit, așteptând până când casa ta va fi gata. Dar cum materialele folosite nu se prea pot combina, oare cât vei putea sta curgându-ți  varul de pe pereți în cap? Este asemeni relațiilor în care intrăm, relații de învățare în care acceptăm să ne pice mult var în cap până vom învăța lecția de care avem nevoie la un moment dat.

Există multe bariere și motive în  așa-zis-ul "eșec" al relațiilor noastre. Traume care vin din copilărie, modele  disfuncționale văzute în relația cu părinții, abuzuri suferite în copilărie, toate acestea devenind mai târziu motive care te vor împiedica să te implici într-o relație din frica de a nu deveni vulnerabil și a fi lovit.

Mai pot fi și credințele tale limitative pe care le ai despre relații. Astfel apare frica de a-ți pierde autonomia, independența...Dacă mă voi pierde în partener, dacă nu voi mai fi eu, dacă îmi voi pierde puterea?!

Și mai vin și strămoșii tăi cu credințe și reguli de familie să întregească tabloul schițat în mintea ta despre relații, care îți vor spune: Relațiile nu sunt bune. Barbații sunt infideli, căsniciile sunt o pacoste. Femeile sunt curve. Mai bine singur/singură...Ei și atunci ce mai ai de spus?! Iată cum edificiul tău se prăbușeste!

De cele mai multe ori ne supunem regulilor societății în care trăim, presiunii sociale "de a fi în rând cu lumea", dorințelor familiei, a prietenilor, ale tuturor, mai puțin alor noastre. Oprește-te puțin din iureșul dorințelor altora și întreabă-te: Eu, ce fel de relație vreau?

Atunci vei ști în inima ta că poate nu ești într-o relație acum pentru că te pregătești pentru ea. Că tu nu te vei mulțumi cu mai puțin decât dorința cea mai înaltă a sufletului tău...acea conexiune care te va arăta dezgolit, dezarmat, abandonându-te complet în fața propriului tău Suflet. A propriului tău Sine! Atunci vei ști că vei avea mult de muncit în a te vindeca pentru a-ți manifesta propria ta esență. Vei avea nevoie de curaj, de răbdare, de acțiune, de perseverență și echilibru. Vei ști că mai întâi va trebui să îți vindeci sufletul, să îți ții egou-ul în frâu și să îl pui în slujba sufletului.  Doar tu știi că sufletul tău tânjește după acea conexiune profundă care să-ți împlinească și corpul și sufletul, inima și toate straturile ființei tale.

Am inventat minciuna, un fel de conspirație socială colectivă, ca un mod de a înfrunta toate dezamăgirile noastre, ca un fel de alinare perversă  în credința că lipsa noastră fundamentală de curaj este o formă de sănătate psihologică.  Uită de vechile tale credințe! Uită toate minciunile care ți le-au spus alții! Uită-le pe toate! Atunci vei începe să îți aduci aminte că există acolo undeva, un tărâm al iubirii romantice care face ca lumea obișnuită  în care trăim să nu pară atât de importantă. Și nici atât de reală.

Și în acel tarâm se intră doar doi câte doi!

Cu drag,
Psihoterapeut în formare Cerasela Vătămănescu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...