Jurnalul unui terapeut

15328342_1253466818009931_855085911_n_0.jpgJurnalul unui terapeut: De ce m-am făcut terapeut
by Raluca Ferchiu

Ce înseamnă să fii terapeut? Mi-am pus întrebarea asta cu ceva timp în urmă, când tot ceea ce știam despre terapie era inspirat din filmele americane. Cu toate că nu știam prea multe, m-am aruncat în a mă pregăti să devin terapeut. De ce am făcut asta, nu știu. De fapt, cred că nici nu este important motivul pentru care m-am făcut terapeut, ci cel pentru care continui să fac asta în fiecare zi. Pentru că, e mai mult decât o profesie, iar definiția terapiei este în continuă schimbare pentru mine. Este ca parcursul unui râu, în care, pe măsură ce înaintezi, se schimbă peisajele sau viteza cu care se revarsă; mai întâi am privit terapia ca pe un vis mult dorit (și m-am bucurat ca un copil atunci când visul s-a materializat), iar apoi ca pe o provocare în care mă proiectam în fiecare persoană din fața mea. Acum, văd terapia ca pe o îmbinare între minte și suflet, ca pe o conexiune între oameni, o conexiune din care cei doi speră să găsească cea mai frumoasă cale de a merge mai departe.

Și, indiferent de parcursul de până acum, fiecare etapă m-a determinat să fiu prezentă și să mă bucur de provocări. Pentru că, terapia nu înseamnă doar să înveți teorie, să aplici niște tehnici și să vorbești cu oamenii despre problemele lor, ci înseamnă să fii cu sufletul acolo, pentru omul din fața ta, să ai curajul ”să-l ții de mână” până descoperă că, de fapt, puterea de a merge mai departe este și a fost dintotdeauna la el. Terapia înseamnă să trăiești cu cel din fața ta întreaga paletă de emoții, înseamnă să râzi, să plângi, să fii curios. De fapt, cred că, să fii terapeut înseamnă să fii om. Și nu întotdeauna e confortabil sau ușor să faci asta; dar înveți pe parcurs că sentimentul pe care îl ai la finalul fiecărei ședințe de terapie merită tot ceea ce experimentezi.

Așa că, dragi terapeuți sau viitori terapeuți, vă invit să ne bucurăm împreună de toate lucrurile magnifice pe care le trăim în momentele ușoare sau grele din profesia noastră. Bun venit la Jurnalul unui terapeut, un spațiu în care scriem cu sufletul despre lucrurile pe care le observăm și le experimentăm zi de zi în cabinet, conectându-ne la noi și la ceilalți.

Cu drag,
Raluca Ferchiu
Psihoterapeut Gamma Institute