Echipa multidisciplinara in terapia familiei.

poza_articol_panel_0.jpgEchipa multidisciplinară în terapia familiei. 
by psihoterapeut Livia Băeţica

Dificultățile cu care se confruntă familia sunt diverse și de multe ori aceasta nu știe cărui specialist să se adreseze: medic, psiholog, asistent social, preot, etc. Atunci când intervenția implică interacținea cu instituții, accesarea serviciilor oferite familiei devine și mai dificilă. Iar de multe ori rezolvarea problemelor familiei presupune intervenția mai multor specialiști, o intervenție în paralel putând duce la o rezolvare mai rapidă a problemelor și scutind familia de suferințe suplimentare datorate tergiversărilor presupuse de drumul anevoios pe care îl face uneori în căutarea soluției.

De aceea, specialiștii din diferite domenii care lucrează cu familia au nevoie să se cunoască între ei și să facă parte dintr-o rețea de profesioniști care să faciliteze recomandările oferite familiei pentru a accesa și serviciile altor specialiști. Această nevoie a fost pusă în evidență de discuția panel „Echipa multidisciplinară în terapia familiei. Când, unde, cine și cum intervine în sistemul familial?” din cadrul “Week-end-ului practicienilor în terapia de familie”.

Această discuție a reunit profesioniști din diferite domenii: medicină, psihologie, educație, asistență socială și spiritualitate. Și-au unit forțele pentru a găsi modalități de colaborare în vederea scopului comun de a ajuta familia: dr. Gabriel Calfa, medic de familie cu competență în ultrasonografie generală și homeoptie, dr. Dana Slănină, medic psihiatru cu formări în psihoterapie sistemică de familie și cuplu, Mihaela Frăsilă, psihoterapeut, mediator autorizat și șef serviciu DAS Piatra Neamț, dr. Mirela Dracinschi, psihoterapeut și manager al Centrului de Resurse pentru Educație și Familie DOXAMUS, Lucian Isaicu, asistent social, coordonator al Centrului de zi pentru copii “Sfânta Marina” și Hrisostom Filipescu, ieromonah și psiholog clinician.

Invitații speciali au împărtășit din experiența practică și din situațiile cu care s-au confruntat, acestora alăturându-se și persoane din public care au pus întrebări, dar au și contribuit cu expertiza lor. La finalul întâlnirii invitații și publicul au lucrat împreună în echipe în vederea găsirii de modalități de comunicare și colaborare, cu scopul de a veni mai bine în întâmpinarea nevoilor familiilor cu care lucrează.

În urma discuțiilor s-a conturat existența nevoii specialiștilor de a se cunoaște între ei, pentru a le putea face recomandări clienților către alți specialiști. În prezent la ei clienții ajung la recomandarea prietenilor, rudelor, cunoștințelor sau a altor clienți mulțumiți, iar ei se bazează tot pe rețeaua de cunoștințe când fac recomandări, sau caută informații în mediul electronic. Mult mai utilă și eficientă ar fi crearea unei rețele care să reunească toți profesinoștii care lucrează cu familia, de la nivelul întregii țări.

O soluție practică rezultată în urma discuțiilor este o platformă electronică care să includă baze de date cu specialiști și organizații care oferă servicii familiilor, cu date de contact, competențe și problematici abordate. Un loc important în această bază de date îl ocupă serviciile sociale oferite în mod gratuit persoanelor aflate în dificultate, din punct de vedere social și financiar.

A rezultat că toți invitații interacționează cu persoane care au nevoie de servicii sociale, dar nu știu întotdeauna încotro să-i îndrume. De exemplu, multe dintre persoanele cu afecțiuni psihice fiind cazuri sociale, medicul psihiatru intervine în limitele competenței sale, prescriind tratament medicamentos, însă acestea au nevoie și de asistență psihologică și socială, având probleme de integrare socială și profesională. Pe de altă parte, accesarea acestui fel de servicii este anevoioasă datorită birocrației, precum și a condiției speciale a anumitor persoane, de exemplu prezența unei afecțiuni psihiatrice sau lipsa de educație.

Astfel, crearea acestei platforme electronice presupune și evidențierea clară a tipurilor de servicii sociale, modalitățile de accesare, inclusiv adeverințe și formulare-tip care trebuie completate, precum și informare cu privire la drepturile legale.

Un prim pas în intervenția asupra familiei este informarea acesteia cu privire la serviciile de care poate beneficia, tipuri de specialiști și probleme pe care le abordează, iar această informare poate porni din școală, de la specialiștii cu care interacționează, dar se poate face și prin caravane și campanii publice de informare. Se constată nevoia de psihoeducație la nivelul comunității, pentru a se conștientiza rolul fiecărui specialist, pentru a se cunoaște ce face psihiatrul, psihologul, psihoterapeutul, asistentul social și prin ce sunt diferiți. Este util să se facă informare și la nivelul instituțiilor, de exemplu profesorii pot fi informați cu privire la rolul consilierului școlar și a psihoterapeutului și a utilității implicării întregii familii în procesul de consiliere sau de psihoterapie.

Din discuții a reieșit și ideea de a transgresa limitele instituționale și a colabora direct de la om la om, aceasta ajutând la o rezolvare mai rapidă a problemelor cu care se confruntă familia.

Specializarea dublă a invitaților noștri și deschiderea față de viziunea sistemică a facilitat înțelegerea necesității colaborării pentru a oferi servicii integrate familiei și identificarea situațiilor când este necesară și intervenția altui specialist. Uneori intuiția te ajută să identifici specialistul către care să îndrumi persoana, cum este cazul întrebărilor existențiale și a problemelor spirituale abordate de către preot. Invitații au subliniat că nu se exclud intervenția medicală sau psihologică și practicarea unui cult religios. Toți specialiștii sunt la fel de importanți și au rolul lor în asistența familiei. Specialiștii din diferite domenii recunosc importanța spiritualității și o integrează în muncă lor ca resursă a clientului care ajută în vindecare.

Invitații au evidențiat beneficiile pe care le aduce abordarea întregii familii. Atunci când discuți cu mai mulți membri ai familiei, deja perspectiva asupra problemei se schimbă, mai ales că familia este în schimbare și realitatea nu se mai potrivește cu stereotipurile privind familia tradițională. De aici și nevoia ca echipa de specialiști să se adapteze la nevoile actuale ale familiei.

Abordarea problemelor copilului necesită și implicarea familiei, pentru a limita riscul de abandon școlar, favorizat de atmosfera familială, de abuzuri sau situația economică dificilă. Dacă în cazul intervenției psihologice este mai clară utilitatea implicării întregii familii, am aflat că și la nivelul medicinii de familie a avea în cabinet mai mulți membri ai familiei ajută la punerea diagnosticului în cazul copiilor, la a asigura complianța la tratament, a identifica modelele preluate de la părinți de reacție la situațiile stresante care au o contribuție în etiologia bolilor.

La finalul întâlnirii se simțea atmosfera de comunitate de specialiști care pun la comun abilități, cunoștințe, valori, creativitate și spirit de inițiativă, în dorința de a se conecta cu ceilalți, de a împărtăși din experiența profesională, împărtășind același scop, de a fi din ce în ce mai buni în munca lor de a ajuta familia. Această întâlnire a fost unul dintre primii pași în crearea comunității practicienilor (CoP).

Mulțumim invitaților pentru contribuția extrem de valoroasă, pentru deschiderea și experiențele practice împărtășite, pentru timpul și energia oferite! Mulțumim de asemenea participanților pentru contribuția la cristalizarea direcțiilor de acțiune ale CoP! Invităm pe toți cei care se simt inspirați de această inițiativă să ni se alăture!