Curricula curs de Formare Complementară în Consiliere şi Psihoterapie Sistemică de Familie şi Cuplu

curs_foemare.jpgCui se adresează: Acest curs se adresează absolvenţilor facultăţilor de psihologie, medicină, sociologie, psihopedagogie specială, asistenţă socială, filosofie, teologie şi studenţilor în an terminal care doresc să devină consilieri/ psihoterapeuţi şi se află în căutarea programului de formare potrivit viziunii personale de vindecare şi intervenţie.

Obţinerea dreptului de liberă practică în specilizarea în psihoterapie de familie şi cuplu, treapta de Psihoterapeut de familie şi cuplu în supervizare (corespunzător nivelului de psiholog practicant în supervizare al CPR) presupune urmarea programului de formare care totalizează:

Cursuri teoretice - 420 ore de cursuri teoretice şi/sau aplicative realizate cu formatori colaboratori, acreditaţi de SSF Iaşi. Aceste ore sunt împărţite în 6 cursuri teoretice, fiecare cu câte 2 module a 35 ore (12 întâlniri în total). Dintre cele 35 ore teoretice, câte 5 ore pe modul sunt reprezentate de studiu individual. Fiecare modul se desfăşoară pe parcursul a 3 zile şi se organizează o dată la aproximativ 2 luni. Se va da un calendar al întâlnirilor la primul modul.

Costul cursurilor teoretice este de 4,5 euro/ ora pentru un modul de 35 de ore şi se achită în prima zi de curs (în euro sau în lei la cursul BNR din ziua respectivă). La aceasta se adaugă costul de închiriere al sălii de 10 lei/zi.

Lecturile din cadrul cursurilor sunt obligatorii;
Prezenţa la cursurile de formare este obligatorie, iar maximul absenţelor permise este de10% din numărul de ore al cursului (ex. maxim 7 ore absentate la un curs de 70 ore). Aceste absenţe se vor recupera prin redactarea unor referate (1pg/oră absentată). Dacă este depăşit numărul de 10% absenţe, se va recupera întregul curs şi va fi plătit din nou. Atenţie! Recuperarea cursului se face destul de greu, având în vedere faptul că trebuie aşteptat ca un nou grup să ajungă la respectivul curs.

După fiecare curs, se realizează evaluarea cunoştinţelor acumulate prin note; Se vor cere rapoarte de lucru pentru temele dintre module, care vor fi predate cu cel puţin o săptămână înaintea începerii modulului.

La finalul fiecărui curs se eliberează un certificat de absolvire a cursului de formare teoretică, iar la primul modul din cadrul fiecărui curs se va achita taxa de eliberare a acestui certificat, de 50 lei.

Cursurile de formare teoretică vor fi structurate astfel:

  • Cursul Introductiv (70 ore): Teoria sistemelor – concepte; Gândire sistemică – limbaj, concepte, abilităţi; Noţiuni introductive de terapie sistemică: abordarea structuralistă, abordarea strategică, abordarea transgeneraţională, abordarea experienţială; Perspectiva multiaxială asupra normalităţii în familie.
  • Cursul Avansat I (70 ore):Terapii post-moderne – teorii, concepte, abilităţi; Terapii contemporane – teorii, concepte, abilităţi.
  • Cursul Avansat II (70 ore):Organizarea şi structurarea procesului terapeutic; Evaluare şi intervenţie în următoarele abordări terapeutice: structuralistă, strategică, Milano, cognitiv-comportamentală, narativă, experienţială, transgeneraţională; Valoare şi etică în terapia de familie şi cuplu.
  • Cursul Specialitate I (70 ore):Bolile psihosomatice în dinamica sistemului familial; Sex şi probleme legate de gen; Terapia cuplului; Copilul şi lucrul cu copii în terapia de familie.
  • Cursul Specialitate II (70 ore):Alcoolism, drogodependenţă; Terapia de familie şi psihiatria; Terapia sistemică în familii cu persoane cu boli incurabile, invalide sau cu handicap; Adolescenţa şi adolescenţii în terapia de familie şi cuplu.
  • Cursul Specialitate III (70 ore):Terapia de familie şi cuplu din perspectiva teoriei ataşamentului; Doliul, pierderea, abandonul; Divorţul în abordarea sistemică.

Autocunoaştere şi dezvoltare personală – 150 ore realizate cu formatori acreditaţi SSF Iaşi. Aceste ore sunt împărţite astfel:

  • 4 module de dezvoltare personală de grup, de câte 30 ore (120 ore în total). Vor avea o frecvenţă de 1 modul la aproximativ 2 luni. Atenţie! Modulele de dezvoltare personală şi cele de formare teoretică se vor desfăşura în paralel.
  • Terapie educaţională – 30 ore individuale. Costul fiecărei şedinţe este de 150 lei.

Costul cursurilor de dezvoltare personală este de 4,5 euro/oră, plus costul de protocol de 10 lei/zi;
Pentru recuperarea orelor absentate din cadrul dezvoltării personale de grup, se efectuează ore individuale, oră pe oră;

  • Intervizare – 100 ore. Orele de intervizare reprezintă studiul pe grupe de câte 4 – 6 cursanţi. Orele vor fi organizate de fiecare grup în parte, iar la final se vor redacta rapoarte de intervizare în care se va specifica numărul de ore lucrate, cazurile/tematicile discutate şi numele participanţilor (cu semnătură). La finalul orelor de intervizare, fiecare cursant va trebui să aibă toate rapoartele de intervizare în original.

Proceduri de acreditare:

După finalizarea tuturor orelor menţionate anterior, fiecare cursant va depune la secretariatul ICSCC un dosar ce cuprinde:

  • Cerere de eliberare a certificatului de nivel I
  • Copii după certificatele de absolvire a cursurilor de formare (6 certificate pentru formarea teoretică şi adeverinţă pentru orele de autocunoaştere şi dezvoltare personală)
  • Rapoartele de intervizare în original.

După depunerea dosarului, comisia SSF va elibera Certificatul de Nivel I, corespunzător nivelului de psiholog practicant în psihoterapie. Acest certificat va fi cerut la dosarul de atestare la Colegiul Psihologilor din România. După obţinerea atestatului de liberă practică în psihoterapie sistemică de cuplu şi familie, treapta psiholog practicant sub supervizare, se poate semna un contract de supervizare (cu un supervizor acreditat CPR în psihoterapie sistemică) şi se pot depune documentele în vederea deschiderii unui Cabinet individual de psihologie.       

Ulterior semnării contractului de supervizare, urmează etapa de supervizare de 2 ani în care se consolidează abilităţile şi instrumentele primite în formarea teoretică şi aplicativă şi se extinde identitatea terapeutului până la nivelul autonom.

Înscrieri

Telefon: 0741 093 131

E-mail:contact@scoalasistemica.ro