Jurnalul unui terapeut: Train my dragon...sau castigarea libertatii de a fi

cfec5873b2d2381ad5886584b322da75-dragon-girl-baby-dragon_1.jpgJurnalul unui terapeut: Train my dragon...sau câștigarea libertății de a fi
by psih. Raluca Ferchiu

Libertatea cred că e un sentiment pe care foarte mulți îl dorim și pe care îl căutam. Încercăm să fim liberi și să evităm sau să ieșim din situațiile în care ne simțim constrânși, să rupem relațiile sau să ne distanțăm de persoanele care ne îngrădesc libertatea într-un fel sau altul. Ca terapeut, împreună cu cei care vin la mine, ajungem foarte des în punctul în care să stabilim un obiectiv despre Libertate. Și următoarea întrebare este "Și cum ești tu diferit de acum când ești liber?" 

Răspunsurile sunt generate imediat printr-o listă lungă din ceea ce nu mai vrei să trăiești - "Să nu mă mai simt constrâns, să nu mă mai simt stingher, inhibat, să nu-mi mai spună toată lumea ce să fac, cum să fac, când și cum să mă simt etc". "Și cum îți dai seama că ești liber?" - "Păi sunt fericit în sfârșit, fac ce vreau, simt ce vreau, gândesc ce vreau". 

Asta e partea ușoară a schimbării în ceea ce privește libertatea, dar întrebarea pe care mi-am pus-o eu este "De ce atunci când pare că nu mă mai îngrădește nimic, când nu mai am persoane în jurul meu care să îmi impună ceva, când am libertatea de a alege cum vreau să fie viața mea, tot nu mă simt liberă de orice constrângere?"

Răspunsul pe care l-am găsit eu pentru mine este că eu nu-mi dau voie să fiu liberă. Pentru că libertatea vine din interior și pentru a avea un motiv plauzibil pentru care ne simțim constrânși, facem cumva și ajungem în situații în care ceilalți ne îngrădesc libertatea. Și ce-i drept, e mult mai ușor să lupți contra unui vinovat din exterior, decât să-ți îmblânzești dragonul din interior. Iar dragonul ăsta mi-a spus de multe ori că lucrurile trebuie să meargă bine, dar de fapt acest "bine" sau "frumos" devine o fișa a postului în care munca ta este să faci să dispară toate neclaritățile, incertitudinile, răul, impedimentele, emoțiile negative, trăirile neplăcute, disconfortul etc. E o muncă grea și obositoare...

Dar astăzi aleg să pun la îndoială gândul și să mă împrietenesc cu dragonul. Poate mă învață cum să folosesc perseverența lui în crearea unor experiențe prin care să evoluez, indiferent cu ce vin ele.

Cu libertate,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu

Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...