Jurnalul unui terapeut: Nu exista plus fara minus

dark_side_0.jpgJurnalul unui terapeut: Nu există plus fără minus
by psih. Raluca Ferchiu

Spuneam într-un articol anterior (Algoritmul schimbării) că nu mi-am putut dat seama de algoritmul schimbării sau a stării de bine până când nu am conștientizat și dezinstalat programul nefericirii sau acel gând care spune că fericirea nu durează. Legat de acest aspect, m-am gândit de multe ori la oamenii cu care lucrez în cabinetul de psihoterapie, și care caută același lucru – fericirea. Și cum definesc fericirea? Ca lipsa tristeții, a îngrijorării, a situațiilor dificile, a conflictelor – adică obiectivul este să fii fericit prin a evita să mai fii nefericit. Sună foarte complicat, nu-i așa?

Și nu doar complicat, ci și împovărător. Acest obiectiv al fericirii spune că îți propui să fii liniștit, zen sau cu zâmbetul pe buze tot timpul și de foarte multe ori acest obiectiv creează o mare parte a problemei sau cel puțin o menține pe o perioadă prea lungă de timp. Pentru că emoțiile sunt inhibate, negate, fie pentru că sunt prea greu de gestionat, fie pentru că sunt inconfortabile pentru cei din jur si mai ales pentru cei apropiați, din familie.

Dar te-ai întrebat vreodată cum ar fi viața ta zen? Cum ai trăi fiind ”pe deplin fericit” tot timpul, fără să te îngrijorezi, fără să te înfurii, fără să fii trist? La prima vedere sună frumos, eliberator, dar dacă ne gândim mai bine, aceea nu ar fi o viață adevărată, autentică pentru că de fapt, nu există plus fără minus, alb fără negru, fericire fără nefericire... Dacă totul ar fi roz, ce motivație ai mai avea pentru a crește, pentru a te dezvolta și lupta pentru tine? Ce sens ar mai avea provocările vieții, dacă nu ai mai avea nimic de învățat, nimic de schimbat?

Așa că eu aleg să nu mai cred în acest obiectiv al ”fericirii nesfârșite” și îmi construiesc un altul – un obiectiv al prezenței și autenticității, unul în care am libertatea să fiu într-o zi fericită și în alta tristă sau furioasă, în care să mă pot simți obosită sau lipsită de chef fără vinovăție și putând să mă întorc a doua zi la entuziasmul nebun, plin de energie și creație.

Vrei să te simți validat, iubit, acceptat, indiferent de starea sau emoțiile tale? Atunci ai nevoie să-ți construiești un gând în mintea nouă care să-ți spună că ai libertatea de a alege ce culoare vrei să aibă starea ta astăzi, un gând care să-ți spună că meriți doar ”să fii” – TU, prezent, conștient, conectat la tine.

Pentru autenticitate și libertate,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...