Jurnalul unui terapeut: Intunericul care lumineaza

poza_2.jpgJurnalul unui terapeut: Întunericul care luminează
by psih. Cristina Lupașcu

Mereu am știut că pot, dar nu întotdeauna am și pus în practică. Uneori mă supăram pe mine, mă enervam, după care mă resemnam... Nu înțelegeam de unde am acest potențial și de ce nu îl folosesc, dar eram atât de conștientă de el, era ca un cărbune pregătit să fie aprins. Între timp am început să mă mulțumesc cu prezența lui inactivă, programul în care mă aflam atunci spunea ”Cristina, o să-l folosești în caz de nevoie”, iar eu doar supraviețuiam, nu aveam nici o nevoie.

Programul acesta s-a spart, multe cioburi au mai fost, probabil presiunea căldurii pe care a început să o emane focul făcut odată cu începerea terapiei nu i-a priit. Iar acum îmi este mult mai ușor să văd în interiorul oamenilor, și Doamne ce spectacol minunat îți poate oferi un foc lăuntric ce pune în mișcare un trup aproape inert, chiar și pentru câteva minute! Este atât de multă energie și bucurie, încât omul din fața ta ar putea lumina un oraș întreg. Poți spune că trupul moale și pasiv a fost asediat de o gașcă de copii puși pe treabă, care îl fac să gesticuleze, să râdă și să-ți arate că știe ce înseamnă să iubești dincolo de așteptări, să simți, să trăiești... În acel moment, ca terapeut, îți dai seama că i-ai atins sursa de petrol – acel potențial existent în fiecare, dar ne-exploatat sau nu suficient de exploatat. Iar eu, de pe fotoliul meu de terapeut, mă simt o răsfățată pentru că am acces la sursa focului persoanei din fața mea, și pentru că focul meu interior începe să rezoneze cu focul ei. Da, este un beneficiu pe care terapeutul îl are!

Uneori mă simt ca la o petrecere unde sunt invitată alături de alți oameni, suntem cu toții într-o cameră, acolo este un șemineu plin cu lemne dar ne-aprinse, apoi, gazda aruncă un chibrit aprins și flacăra începe să încălzească: locul, oamenii, conversațiile, relațiile... Și lumina asta interioară pulsează în continuare chiar și după ce petrecerea s-a terminat, circulă prin toate organele, de sus până jos, de la stânga la dreapta și de la dreapta la stânga, fără obstacole.

Apropo, tu când ai luminat ultima dată?

Cu drag,
Psihoterapeut în formare Cristina Lupașcu
Școala Sistemică de Formare By Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...