Jurnalul unui terapeut: Evolutia e evolutie, indiferent de ritmul in care mergi

animals_snail_crawling_across_the_road_097950__0.jpgJurnalul unui terapeut: Evolutia e evolutie, indiferent de ritmul in care mergi
by psihoterapeut Raluca Ferchiu

De foarte multe ori mă întreb ce-i face pe oameni să rămână în același loc, în aceeași situație pentru mai mult timp, dacă nu se simt fericiți acolo. Asta mă întreb și eu uneori, atunci când mă uit în urmă și văd că la un moment dat poate că nu sunt acolo unde mi-aș fi imaginat că voi fi. Pentru că aud foarte des în cabinet oameni care spun că nu au evoluat deloc în ultimul timp sau că nu au făcut nici un pas înainte și se simt dezamăgiți de asta. Cred că ne facem o obișnuință din a cere tot mai mult de la noi, fără să conștientizăm dacă acel standard e într-adevăr cel care ne va face fericiți. Și ritmul vieții ne ajută foarte mult în acest proces, ne fură și ne face să funcționăm într-un mod în care ajungem să cerem de la noi nu neapărat mai mult decât putem duce, dar mai repede decât am fi pregătiți. Iar în momentul în care nu atingem ”acel” standard ne simțim triști sau furioși, dezamăgiți de noi. Această obișnuință ne face să stabilim și pentru cei din jurul nostru niște standarde la fel de înalte sau un ritm rapid de a evolua, cerând eforturi mai mari, care poate că nu se regăsesc printre prioritățile lor.

Dar oare cum ar fi dacă am accepta ritmul evoluției și al schimbării așa cum este el? Cum ar fi dacă am accepta, cu inima ușoară, că atât am putut face în acel moment și că atât cât am făcut, e un pas înainte? În acea clipă, am fi ca un melc care este sigur că va ajunge pe partea cealaltă a șoselei, indiferent de ritmul cu care înaintează. Și nu spun că ar trebui să mergem mereu în ritmul melcului, ci doar să fim atenți la semnalele pe care mintea și corpul nostru ni le dau pentru a încetini ritmul cu care trăim. Și e foarte posibil ca mergând cu acest ritm pentru care suntem pregătiți, să întâlnim și să ne bucurăm de experiențe care să ne ajute nu doar să mergem mai departe sau mai repede, ci să ne îndeplinim și alte vise, în afară de acela de a ajunge în punctul final pe care ni l-am stabilit la început.

Deci, să avem răbdare cu noi, cu ritmul nostru de schimbare și să ne bucurăm mai mult de călătorie decât de rapiditatea cu care evoluăm. Pentru că evoluția e evoluție, indiferent de ritmul în care mergi.

Cu drag,
Raluca Ferchiu
Psihoterapeut Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/news/cum-te-poti-pregati-sa-devii-psihote...