Jurnalul unui terapeut: Despre povesti de viata, cu recunostința...

poza_jurnal_ralu_0.jpgJurnalul unui terapeut: Despre povești de viață, cu recunoștință...
by psih. Raluca Ferchiu

Încă de mici, suntem fascinați de povești...fiecare poveste cu personajele ei (bune sau rele), întâmplări și provocări, răsturnări de situații, emoții, trăiri, cu un final fericit...sau nu. Dacă ne gândim că toate cele spuse mai devreme sunt prezente și în viața noastră, înseamnă că fiecare dintre noi are o poveste despre propria viață. Dar dacă facem un experiment și rugăm pe cineva să povestească despre viața noastră, vom observa că lucrurile scoase în evidență sunt complet diferite de ceea ce am povesti noi. În fond, persoanele sunt aceleași, acțiunea este aceeași, dar ceea ce diferă este PERSPECTIVA.

Și dacă perspectiva din care privim o poveste de viață poate schimba atât de mult sensul întregii povești, atunci ce ne-ar împiedica să fantazăm pe baza poveștii noastre și să o privim cu creativitate și deschidere, ca și cum, ceea ce contează mai mult este sensul pe care îl dăm întâmplărilor?

Aud zi de zi povești de viață diferite, în care oamenii joacă rolurile pe care le-au învățat încă de mici, sau joacă roluri după un scenariu scris de ceilalți, ca și când personajul din poveste nu ar putea să pună în acel rol ceea ce simte și gândește de fapt. Sunt roluri care intră atât de mult în mintea noastră, încât e foarte dificil să credem că putem schimba scenariul. Putem crede într-o poveste de viață în care suntem puternici, sau putem crede într-o poveste în care suntem victime. Din perspectiva pe care o alegem, aceeași întâmplare poate fi o oportunitate de învățare sau un eșec, iar emoția pe care o simțim la final depinde de povestea despre noi, pe care ALEGEM să o credem.

Și dacă fericirea sau nefericirea noastră depinde de povestea în care credem, de ce nu am alege să avem povești de putere, de încredere, de reușită, de bucurie? Pentru că posibilitățile sunt nelimitate și trăind într-o anumită poveste de viață ai acces la lucrurile, oamenii, întâmplările care sunt potrivite acelei povești. Poate că, dincolo de prezentul pe care care ți-l dă povestea în care crezi, există zeci de alte povești în care ai putea investi, zeci de oameni care ar putea intra în viața ta, sute de întâmplări și experiențe pe care le-ai putea trăi.

Gândindu-mă la poveștile de viață pe care le aud zi de zi, îmi dau seama de puterea perspectivei din care privim tot ceea ce ni se întâmplă. Și mă simt recunoscătoare pentru fiecare poveste din care fac parte și în care joc un rol...diferit. Pentru că în momentul în care le observ pe fiecare, îmi dau seama de extraordinara șansă pe care o avem cu toții – libertatea de a alege modul în care privim lumea și modul în care ne povestim nouă viața. Iar eu, astăzi, aleg să cred într-o poveste de viață în care toate experiențele – plăcute sau neplăcute – nu sunt altceva decât oportunități de a mă descoperi și de a crește.

Dacă ți-ai alege povestea de viață în care să crezi, ce ți-ar place să experimentezi altfel, dintr-un alt rol? Observă-ți povestea în care ești acum...ce trăiești tu, ca personaj principal și cum sunt poveștile oamenilor de lângă tine. Imaginează-ți cum arată povestea ta de viață în cea mai frumoasă variantă a ei...

Ce-ar fi să începi să o trăiești, chiar de acum? E doar alegerea ta!

Cu recunoștință,
Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...