Jurnalul unui terapeut: Barbatul la psiholog (din reduta in deruta)

man_mind_0.jpgJurnalul unui terapeut: Bărbatul la psiholog (din redută în derută)
by psihoterapeut Adrian Stogrea

Deseori, flipchart-ul din cabinet seamănă cu un manual de fizică din gimnaziu. Circuite electrice, motoare schematizate sau procese de transformare a stărilor de agregare își fac loc printre diverse stări emoționale sau scheme cognitive mai mult sau mai puțin funcționale. Explicația acestor asocieri neobișnuite este dată de predominanța evidentă a sexului masculin între cei care mi-au trecut pragul cabinetului în ultimul an.

Fiind și eu bărbat, îmi asum riscul unei acuzații de simplificare extremă a psihologiei masculine și mă hazardez într-o ipoteză: bărbații răspund doar la două tipuri de abordări ale zonelor mai profunde ale ființei lor, sexual sau rațional. Cheia ușii către inima unui bărbat funcționează într-un mod diferit de cea a femeilor. Nu mai bun, nu mai rău, ci diferit.

Cred că aceasta este cauza pricipală a infinitelor dispute conjugale și a celebrei lipse de comunicare. Varianta ideală de soluționare a unui conflict sau a unei probleme, din perspectiva masculină, este o discuție fulger, urmată de o soluție logică și eficientă, la care se adaugă (în cazul luptelor conjugale) o experiență sexuală cu valențe de reconectare. Da doamnelor, un gest erotic în mijlocul unui scandal nu înseamnă că nu ne pasă sau că nu luăm în serios subiectul, ci un mod neinspirat de a admite că nu mai avem soluții mentale și că nu am reușit (în ultimele sute de ani) să inventăm altă cale de reconectare emoțională.

Mulți bărbați ajung în cabinetul de terapie atunci când cele două soluții devin clar ineficiente. Eventuale respingeri de natură sexuală și ineficiența soluțiilor logice aplicate anterior sunt cei mai duri declanșatori ai unor îndoieli legate de valoarea personală. Foarte des, motivul declarat la prima întâlnire este obținerea unui soi de „certificat de normalitate” sau de a găsi noi metode pentru a persevera în aceeași direcție. A admite că schemele dragi și mult exersate nu mai aduc de mult satisfacție ar însemna o capitulare mult prea greu de suportat.

Am ales cuvîntul redută în titlu pentru că asta e senzația în multe dintre primele întâlniri cu un client bărbat. Un fel de asediu al structurilor cognitive blindate, folosind baioneta argumentelor logice până la epuizarea unuia din combatanți. Momentul când rotițele mentale vechi se blochează marchează începutul adevăratei schimbări. Reduta lasă locul derutei, o stare de confuzie în care semințele noilor gînduri și comportamente găsesc sol fertil, iar pe locul terenului de luptă se ridică monumente de creație, vis și bucurie.

Duc această (aparentă) luptă cu un gând de drag și recunoștintă față de propriul meu asediu din anii care au trecut. Realizez încrâncenarea cu care m-am apărat în fața riscului de a mi se dărâma defensiva mentală rigidă și apreciez răbdarea și perseverența celor care m-au însoțit pe acest drum. Nu știu câte tranșee mai sunt de cucerit, dar îmi doresc să învăț din fiecare experiență și interacțiune. Să îmi onorez propriul proces și pe cei care mi-au fost profesori, asimilând adevăratele “arme”: compasiune, blândețe, răbdare dar și încrederea, fermitatea sau puterea personală asumată. Știu că sunt acolo prezent cu tot ce sunt și am devenit și că îmi doresc să ofer în măsura în care am și primit. Restul vine de la Sine...

Cu mult drag,

Psihoterapeut de familie și cuplu Adrian Stogrea

Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...