Jurnalul unui terapeut: Arhitectura sufletului (cum modificăm schiţa interioară)

spiralmontage_0.jpgJurnalul unui terapeut:  Arhitectura sufletului (cum modificăm schiţa interioară)
By psiholog Lavinia Gîtlan

Ca psiholog ai acces în sufletul persoanei care alege să vină să depăşească anumite etape dificile din propria viaţă. Având ca fundament relaţia terapeutică, începi o călătorie în profunzimea gândurilor, trăirilor, a tot ce este cel/cea din faţa ta. Câteodată ai sentimentul că faci o călătorie spre centrul pământului şi trebuie să treci de toate substraturile pentru a ajunge la nucleu. În această călătorie culegi foarte multe informaţii, descoperi scheme învechite, care nu mai sunt de folos, găseşti resurse de care clientul nici nu ştia că există. Mereu m-am gândit că interiorul unei persoane se aseamănă cu un templu care are numeroase încăperi, plin de mister şi de comori ascunse. Şi cum orice construcţie este creată de o  minte ingenioasă, mi-a venit în conştiinţă ideea că terapeutul este „designerul de interior” şi clientul este „arhitectul”.

De regulă, arhitectul este cel care face legătura între beneficiar, cel care construieşte şi alţi specialişti care sunt implicaţi în realizarea unei construcţii şi de asemenea, este responsabil de calitatea a ceea ce se realizează. Transmutând această definiţie pe tărâm psihologic, terapeutul este cel care poate aduce un suflu nou, care analizează interiorul şi împreună cu clientul încep redecorarea. Toate aceste aspecte sunt plăcute în teorie, însă cum arată această metaforă în viața reală? Cred că motivul care stă la baza deciziei de a face schimbări, determină felul în care te vei bucura de noul din viața ta.  Poate decorul cu care ești obișnuit nu mai este pe gustul tău sau pur și simplu decizi că e vremea de ALTCEVA.  Scopul nu este să fugi de ceva față de care simți vinovăție sau de care îți este rușine, ci să te uiți cu compasiune la punctul în care ești și cu iubire spre unde vrei să ajungi.

Oferă-ți zi de zi oricât de puțin timp pentru a face ceva ce îți este drag și care te duce cu un pas mai departe spre ceea ce îți dorești.

Când simți cu adevărat că vrei să faci schimbări, din drag de tine și de viață, vei găsi persoana care sa îți fie alături atunci când vine momentul  de creat noi conexiuni şi căi de comunicare cu tine și cu cei din jur.

Visează-ţi povestea cu curaj!

Cu drag,

Psiholog Lavinia Gîtlan

https://www.gammainstitute.ro/ro/sanatate/servicii-psihologie

https://www.gamma-conference.com/events/wps-dreamer