Jurnalul unui terapeut: Anul 2047? E doar la un vis distanta

graphicstock-street-motion-blur-background_hd9e5fodeig_thumb_0.jpgJurnalul unui terapeut: Anul 2047? E doar la un vis distanță
by psih. Raluca Ferchiu

Sunt multe aspecte pentru care în fiecare zi, cu fiecare ședință mă simt recunoscătoare că sunt psihoterapeut. Dar cred că cel mai mult mă simt norocoasă că pot merge în viitor pentru a creea realitatea împreună cu omul din fața mea.

De exemplu, astăzi am mers până în anul 2047 și înapoi. Am ascultat o poveste de viață pentru care acel an era doar unul dintr-o banală înșiruire de vise...de alternative...de posibilități...de alegeri. Anii până acolo erau doar niște numere puse pe o axă a timpului, pe o coală de flipchart; fiecare cu obiectivele lui, fiecare cu deciziile lui, cu provocările lui. În acest punct al terapiei în care proiectezi viitorul atât de ușor, e acel moment în care poți accepta schimbarea cu tot ce vine ea, în care îți asumi să scrii cu mâna ta, în dreptul fiecărui an, realitatea – așa cum alegi tu să fie. Iar partea cea mai frumoasă e că poți mereu să te întorci și să modifici, te poți răzgândi până când Sinele îți spune că aceea e calea care îți oferă cea mai bună oportunitate de a trăi experiențe care să te facă să evoluezi, să crești.

2047 e doar un număr, dar nu e ultimul. Mai sunt 10 585 de zile până atunci – zile în care poți învăța despre tine sau în care poți experimenta viața cu tot ce are ea să-ți ofere. De fapt, ce are ea să-ți ofere sau ce ai tu să-ți oferi prin alegerile pe care le faci? 2047 a fost doar un număr ales de clientul meu care și-a scris astăzi viitorul, dar nu ca ultimul, ci ca anul până în care a simțit nevoie să scrie realitatea pe care și-o poate imagina în acest moment.

Dar cum ar fi să ne propunem să ne jucăm cu realitatea în acest fel, măcar din când în când? Să ne punem viața pe o coală de hârtie și să o povestim ca și cum ea s-ar fi întâmplat deja? Am alege altfel? Am visa altfel?

Cu drag, din viitor,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute
https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...