Jurnalul unui terapeut: Algoritmul schimbarii

algoritmul_schimbarii_0.jpgJurnalul unui terapeut: Algoritmul schimbarii
by psih. Raluca Ferchiu

Dacă acum câțiva ani aș fi citit acest titlu, aș fi fost foarte curioasă să înțeleg care este algoritmul după care funcționează schimbarea. Și m-aș fi grabit să-l înțeleg, nu neapărat din curiozitate, ci ca să-l aplic repede repede, ca pe o ecuație universală în care aflarea necunoscutei rezolvă întreaga problemă. Doar că procesul de schimbare nu este ca o problemă de matematică pe care o rezolvi repede și nu te mai intorci la ea; schimbarea apare la diferite nivele, în funcție de cât de pregătit ești să îi faci față.

Și ce am mai conștientizat, atât din pielea ”personajului”, cât și din cea a terapeutului este că degeaba ai un algoritm (eventual unul dat de altcineva) dacă nu crezi că îl poți folosi în viața ta.

Așa că am pornit în căutarea algoritmului meu de schimbare, dar mi-am dat seama că mintea mea era atât de prinsă în obișnuințe vechi, în gânduri pe care le credeam și nici măcar nu știam cum am ajuns să le cred, încât, indiferent ce algoritm nou găseam, simțeam că nu își are sensul, ca și cum ar fi un program nou pe care vrei să-l instalezi pe computer și nu mai ai suficient spațiu de stocare și prelucrare.

Lucrând cu mine și cu oamenii din fața mea și încercând să implementez schimbarea, am conștientizat că dacă vrei cu adevărat o schimbare, nu poți face abstracție de vechile programe și nu poți trece peste ele ca și cum dintr-o dată nu ar mai fi acolo. De fapt, momentul în care am simțit schimbarea și am început să o trăiesc a fost acela în care mi-a fost clar algoritmul nefericirii. Și a fost mult mai vizibil faptul că până când nu scoți acel algoritm din modul de rezolvare al problemei nu ai cum să ai un alt rezultat. Deci algortimul schimbării, indiferent cât de eficient ar fi nu poate fi aplicat atât timp cât în ”computer” funcționează încă algortimul nefericirii. Și dacă e să continui analogia, dacă ai avea un computer care merge greoi, dă erori, se blochează, stai pentru toată viața cu el așa sau te implici într-o acțiune (îl schimbi, îl devirusezi, îi reinstalezi softul) cu scopul de a-ți face treaba?

Și dacă privești totul în acești termeni, nu este mult mai ușor să îți dai seama că de fapt tu dai comanda? În final, dacă ai de rezolvat o problemă de matematică, nu tu hotărăști algoritmul pe care îl aplici? De ce n-ai face la fel și cu viața ta? Ia-o ca pe un joc și fii curios să vezi ce iese!

Cu chef de experimentare,

Psihoterapeut Raluca Ferchiu
Școala Sistemică de Formare by Gamma Institute

https://www.scoalasistemica.ro/news/visezi-sa-devii-psihoterapeut-poti-c...